måndag 27 januari 2014

Bokrecension: Till himlen och tillbaka av Eben Alexander är fantastisk


Till himlen och tillbaka
Författare Eben Alexander
Översättare Daniel Braw
Bibliografisk person Eben Alexander Förlag Bokförlaget Forum
Utgiven:2014-01
ISBN10:9137141953
ISBN13:9789137141954

Eben Alexander är neurokirurg och han har aldrig trott på nära-döden-upplevelser eller utanför-kroppen-upplevelser. Han var säker på att det var upplevelser som hjärnan skapar för att skydda människor i svåra stunder, om han över huvudtaget funderade på företeelserna. Han var naturvetare och läkare och ägnade inte det andliga någon tanke. Hans övertygelse var att bara det fysiska finns.

Så blev han sjuk. Svårt sjuk, på gränsen till död. Hans hjärna slogs ut i en svår hjärninflammation och alla de delar av hjärnan som skulle kunna ge upplevelser eller drömmar var helt utslagna. Det finns tydligt registrerat eftersom han låg på intensivvård och allt övervakades.

Medan han låg i koma och på gränsen till död i en vecka upplevde han hur hans medvetande for vidare utanför hans kropp. Han upplevde hur hans medvetande färdades i andra dimensioner. Dessa upplevelser kan inte, ur strikt vetenskaplig synpunkt, ha skapats i hans hjärna. eftersom den var helt utslagen.

Eben Alexander var dessutom så utslagen att han inte borde kunnat vakna upp igen och om han vaknade upp borde han vara helt utslagen. Att han blev helt frisk igen betraktas av läkare som ett mirakel.

Glory har tidigare berättat här i Hope and Glory om nyheten att neurokirurgen Eben Alexander vittnar det finns liv efter döden.

Nu har hans berättelse kommit ut på svenska och det är en mycket läsvärd bok. Eben Alexander berättar på ett enkelt och konkret sätt både om sin sjukdom och om sina upplevelser. Han sätter ju hela sin karriär på spel - att han vågar ställa sig upp och berätta om sina upplevelser gör honom säkert ifrågasatt av många vetenskapsmän. Tyvärr har vetenskapen på så sätt låst in sig i ett hörn, för en sak är nog säker: en dag kommer vetenskapen att veta att det finns mer än detta liv. För eftersom det finns kommer det så småningom att gå att registrera.

Eben Alexander berättar att det budskap han fick när han nådde de andliga dimensionerna var att vi alla är älskade. Kärleken är grunden för allting.

Att vi inte kan se och uppfatta livet utanför det fysiska beror på att vi inte har de sinnen som behövs, vi är liksom låsta i de sinnen vi har i denna fysiska existens. Men vår rätta existens är där vårt medvetande är. Det är vårt medvetande som är vi, inte vår fysiska kropp i detta liv.

Boken är fascinerande och det råder ingen tvekan om att Eben Alexander analyserat det helt vetenskapligt. Det är ingen tvekan om att han upplevt detta och att han nu kan vittna om att det finns liv utanför det här livet.Text: Hope

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar